homepage

Bijscholing basisdag schröpfen zondag 16 december 2018

Schröpfen basisdag  -  accreditatie door het NWP

Datum:            Zondag 16 december 2018deelnemers

Tijd:                10.00 -16.30 uur

Locatie:           Groningen

Docent:           Irma van Dort – Ouroboros Natuurlijk

Prijs:                € 80  Studenten vanaf het 3e jaar in de opleiding NAVN, krijgen korting bij het volgen van deze basisdag.

Voor wie:        Voor therapeuten die de techniek van het schröpfen eigen willen maken, therapeuten die de basis stof van het schröpfen willen opfrissen en nogmaals wegwijs gemaakt willen worden in het op de juiste manier kunnen plaatsen van de schröpfkoppen, voor studenten natuurgeneeskunde die de basisstof van het schröpfen extra willen eigen maken.

Schröpfen (ook wel 'cupping' genoemd) is een eeuwenoud succesnummer binnen de complementaire geneeskunde. Speciale koppen worden vacuüm gemaakt en op de huid geplaatst.

Schröpfen behoort, net als massage en hydrotherapie, tot de zeer oude natuurgeneeskundige therapievormen. Het is een afleidende therapie die heel mooi gebruik maakt van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

koppen eropBij schröpfen maakt men gebruik van koppen die meestal van glas zijn. De koppen worden middels een techniek waarbij ze vacuüm trekken, op de huid geplaatst. Door het vacuüm (onderdruk) wordt het betreffende huidgebied in de kop aangezogen.Hierdoor treedt een zuigende werking op en volgt hyperaemie, wat een sterke activiteit van de bloedsomloop en de lymfe tot stand brengt, waardoor er een sterke reiniging in de huid en onderhuids bindweefsel ontstaat. Tevens maakt het schröpfen de onderliggende facia lagen los van elkaar, waardoor de werking diep het lichaam intrekt. Dit effect stroomt door naar de onderliggende spieren en periostvliezen, waardoor een verhoogde O2 en voedselvoorziening in deze weefsels ontstaat. Daarnaast zet het schröpfen in belangrijke mate het zelfgenezend vermogen en het immuunsysteem aan.

koppen erafDe koppen kunnen gezet worden op reflexzones (volgens Abele), waarbij reflexmatig de gezondheid van het lichaam beïnvloed wordt. Een andere techniek is de massage met de schröpfkop, waarbij de kop met onderdruk op de ingevette huid wordt geplaatst en vervolgens bewogen wordt over het gebied dat men wil behandelen. Met name de rug is een dankbaar werkterrein voor deze techniek, aangezien via de behandeling van de hier gelegen reflexzones, de inwendige organen gestimuleerd of ontlast kunnen worden en er gebruik gemaakt kan worden van het bindweefsel om het lichaam te reinigen.

In deze basis module wordt uitgebreid ingegaan op de werking van het schröpfen en de indicaties waarvoor het toepasbaar is. Er zal aandacht besteed worden aan het plaatsen van de schröpfkoppen op reflexgebieden, het kunnen plaatsen op locale aandoeningen (bijvoorbeeld een tenniselleboog of vastzittende spieren) en het leren masseren met de schröpfkoppen om het bindweefsel los te maken en te reinigen. Natuurlijk zal er aandacht zijn voor de theorie, voor indicaties en contra-indicaties, voor de diverse soorten schröpfkoppen en hulpmiddelen, waar deze betrokken kunnen worden, maar vooral is er veel aandacht voor het uitgebreid (onder supervisie van de docent) aanleren en oefenen van de technieken.kop ballon koppen glasDeze dag leer je schröpfkoppen met ballon op de huid te plaatsen en leer je ook de schröpfkoppen  door verwarming met een vlammetje op de huid te plaatsen.

Op deze dag wordt er veel bij elkaar geoefend, maar er wordt zeker aangeraden om er in de eigen praktijk ook aan de gang ermee te gaan. Op 10 februari 2019 volgt er een verdiepingsdag. Hier kunnen ervaringen met betrekking tot het schröpfen uitgewisseld worden en is er aandacht voor vragen over patiënten in het kader van schröpfen.

Op deze verdiepingsdag zal met name de conditie van het bindweefselheadse zones en de bijbehorende reflexgebieden uitgebreid onder de loep genomen worden. Ook zal er dan gekeken worden naar segmentale prikkeling en hoe daarvoor de Headse zones ingezet kunnen worden.

Het boekje Schröpfkopf behandlung van Johan Abele is aan te raden literatuur, aangezien daar vele reflexgebieden in besproken staan.

Om genoeg aandacht aan de cursisten te kunnen besteden, zal de groep bestaan uit maximaal 10 cursisten, geef je dus tijdig op.

Deze bijscholing is geaccrediteerd door de beroepsvereniging het NWP.